Vánoce bez výčitek...

Nebo hodláte dokonce přes vánoce zůstat v KETÓZE?

Tady je pár receptů, které jsou více či méně vhodné při hubnutí, udržování váhy, nebo jsou alespoň zdravé. U každéh receptu najdete poznámku o tom, do které kategorie spadá :-)

Přeji Vám, ať se Vaše vánoční svátky vydaří a ať si nenesete do dalšího roku žádné kilčo navíc:-)

Medovníkové kuličky

Těsto:

500g hladké celozrnné špaldové mouky

2 vejce

2 čl jedlé sody

60g rozpuštěného másla

4 PL medu a sladidlo v alternativě k 150g cukru (já použila erythritol se stévií (0 kCal)

Krém:

1 bílý krém Wieder

1 máslo nebo polotučný tvaroh 

vlašské ořechy dle chuti

Z těsta uděláte beztvaré placky, upečete a necháte zchladnout. Mezitím si uděláte krém z 1 másla (trochu změklého) a 1 karamelového kondenzovaného mléka. Zchladlé těsto rozdrtíte na jemné drobečky, ideálně v mixéru. Smícháte s vlašáky. Trochu sypké směsi si odložíte stranou na obalení kuliček. Teď si v míse smícháte krém a a sypkou směs a vypracujete z nich hmotu, kterou dáte odpočinout do lednice. Pak už jen vytvarujete kuličky, které obalujete v drobečcích.

Rafaelo kuličky

2dcl vody svařit s 200g másla

přisypat smíchané suché suroviny (300g kokosu, 300g sušeného mléka (já dala ovesné, ale je to jedno), sladidlo dle preferencí a vanilka.

smíchejte, nechte dobře vychladit a pak tvořte kuličky s mandličkou uvnitř a obalujte v kokosu.

Kokosky


Na jeden bílek dáme 30g sladidla, ideálně xylitol a 40g strouhaného kokosu.
Do tuhého sněhu zašleháme sladidlo a šleháme ve vodní lázni až je sníh prohřátý a tuhý. Pak přidáme kokos. Na plech nasázíme hromádky buď lžící, nebo pěkně zdobícím sáčkem a upečeme.
 

Kokosky v čokoládě

Do mixéru vložte strouhaný kokos a mixujte a mixujte, až je z něj jemná moučka a začne se lepit na stěny mixéru. Pak přidejte lžíci kokosového tuku a mixujte ještě chvilku. Vzniklou hmotu (která mimochodem sama zesládne) rozprostřete na pečícím papírem vyložený tácek nebo talíř, uhlaďte a dejte chladit. Nebo na chvilku i mrazit. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Já používám polevu společnosti Update1, která má velmi malé množství využitelných sacharidů. Pokud potom sahnete po 1-2 kousku i v ketóze, nic se nestane:-)

Vytáhněte kokosky z lednice a naporcujte (nejde to zrovna dobře, láme se. Chce to ostrý nůž nebo formičky na čokoládu:-)), přikryjte čokoládovou polevou a dejte znovu chladit. Kokosky jsou opravdu výtečné a vhodné i při hubnutí!

 

Proteinové kuličky

Tyto kuličky si můžete vytvořit podle vlastní fantazie a při troše snahy budou vhodné i v k

 

 

etóze. Tyto moje mají na 1 kus do 1g sacharidů, takže 1-2 kousky v ketóze nevadí:-)

Takže si připravíme strouhaný kokos, pár ořechů, psyllium, chia semínka, proteinový prášek (použila jsem kokosovou příchuť), kokosový tuk a trochu vody.

Vše umixujeme. Začneme kokosem, ten mixujte dlouho, pak přidejte ostatní suroviny a trochu vody. Vznikne nám mazlavá hmota, která ze sebe vypustí přebytky vody. To nám nevadí, alespoň to pomůže lépe udržet těsto od kůže rukou:-). Uplácejte kuličky, zakápněte Update1 polevou (nebo v něčem obalte) a je to!

 

 

Marokánky bez cukru a mouky

Nasekejte si 150g sušeného ovoce (mix- meruňky, švestky, fíky,...), vedle si nasekejte 150g ořechů (mandle, lískové, vlašské). V hrnci si ohřejte rostlinnou smetanu (mandlovou, sojovou) - 250ml se 2 lžícemi medu, jakmile směs začne bublat, přisypte 2 lžíce mouky (jáhlové, pohankové, ovesné) a nechte znovu probublat. Pak ihned vmíchejte nasekanou směs ořechů a ovoce. Lžičkou přenášejte malé hromádky na pečící papír, trochu je zplácněte a dejte na 25 minut do předehřáté trouby (150st.).

Po upečení a vychladnutí můžete potřít čokoládovou polevou (čokoláda s 85% kakaa je ideální).

Dobrou chuť a pozor na množství - jsou sice zdravé, nikoliv dietní!

 

Výtečné kuličky s ořechy a sušeným ovocem

Tyto kuličku už nejsou vhodné při ketóze, nicméně jsou stále relativně dietní variantou. Pozor ale na množství!

Budeme potřebovat trochu sušeného ovoce, plátkový kokos, vlašské nebo jiné ořechy, psyllium, proteinový prášek, chia semínka, kokosový tuk. Poměry vyzkoušejte, zkuste dávat málo sušeného ovoce, spíše přidat na proteinu a ořechách. Postup se opakuje. Pokud máme v hmotě i sušené ovoce, není potřeba mixovat příliš najemno. Hmota bude držet bez problému pohromadě. Obaleno máme v obyčejném holandském kakau. Výborná kombinace:-)

 

"Bramborový salát" bez brambor - vhodný v ketóze!

Tento salát, který se hodí nejen na sváteční štědrovečerní stůl a nejen pro všechny z Vás, kteří jste naladěni zůstat i přes vánoce v keto režimu, je opravdu chutný. Hodí se i pro běžnou večeři každého, kdo se chce udržovat štíhlý a v dobré kondici!

Základem je lehce v páře povařená cuketa. Další suroviny se dají upravid dle chutí každého. V tomto receptu je dále použitý povařený celer a povařená kedlubna, na pánvi opečené fazolové lusky, vajíčko, šunka od kosti a majónéza Walden Farms (bez kalorií). Majonézy dejte raději méně, má dost výraznou chuť a pak teprve dochucujte další solí. Možná ji nebudete potřebovat:-)

 

Zravější (nikoliv však dietní) cukroví - sušenky

Tyto sušenky jsou výtečné chutí, nahradí tedy mnohé nezdravé cukroví a zároveň nabízí zdravé suroviny, takže se nemusíme až tolik trápit, co to do svých tělesných schránek ládujeme:-)

Mixujte dohladka kostku másla s hrnkem tmavého třtinového cukru.

Dále přimixujte 2 vajíčka a trochu vanilky a lžíci nebo 2 horké vody.

Pridejte 2 hrnky celozrnné jemně mleté mouky se lžičkou prášku do pečiva a špetkou soli.

Dále přimíchejte 2 hrnky rozdrceného musli, necelý hrnek drcených ořechů a tabulku nasekané hořké čokolády.

Na plech dávejte lžičkou hrudky a pečte ve vyhřáté troubě na 210st. po dobu 10 minut.

Dobrou chuť!

 

a zde pár loňských též vyzkoušených kousků...

Zde je pár receptů na zdravé cukroví, o které bych se s Vámi ráda podělila...

Všechny jsou otestované a ochutnané:-)

 

otevři zde: Zdravé cukroví aneb vánoce bez výčitek.pdf (762198)

 

O víkendu jsem vyzkoušela recept na "linecké cukroví" v lehké úpravě s výbornými výživovými hodnotami. Pokužila jsem následující suroviny:

  • 200g jemně nasekaného šmakouna přírodního
  • 250g špaldové celozrnné mouky
  • 125g másla
  • 30g sladidla cukren
  • 1 vejce
  • citronovou kůru

Všechno smícháte a pak už stejně jako klasické vyválíte a vykrajujete. Těsto se válí moc dobře, netrhá se. Jen při pečení se mi některé kousky nafoukly, ale slepovala jsem, tak jsem to schovala :-)

 

recept je z webu jimejinak.cz

Kdokoliv je ochutná, je překvapen. Většinou složení sděluji až po ochutnávce, lidi jsou opravdu překvapení příjemnou chutí.